hits

Drektighet, fødsel og valper hos hunden

 

Det fins mye litteratur om drektighet og valping hos hunder. Det er masse å passe på, og masse å lære. Vi har hatt 4 kull på vår tispe. To på 5, ett på 8 og ett på en valp. Siden kullene har vært relativt små, har vi hatt såpass mange kull, hvis kullene er større anbefales færre kull. Ifølge NKK skal en tispe ha det første kullet før den er 5 år, tidligere var det 8 år, men det ble endret for en del år siden. Vår hund Bella er nå 7 år, og hadde nettopp det siste kullet, hun var litt over 2 år da hun fikk sitt første kull.

De to første kullene var faktisk ikke planlagt. Selv om der var en hel haug med litteratur, og masse og lese, og å sette seg inn i om drektighet og valping, var det noe helt annet å få valper i virkeligheten. Det fins mye som er nyttig å kunne, og andre ting som ikke har noen betydning. Og når alt først skjedde hadde jeg uansett glemt alt jeg hadde lest/lært. Men Bella var veldig flink, og ordnet det meste selv. Det vil si, i begynnelsen, omtrent de 3 første ukene. Det er først rundt denne tiden, og når de begynner å spise og komme seg rundt selv, at arbeidet begynner.

Kort oppsummert er gangen hos valpene frem til 2 måneders alder, som følgende:

Drektig:        Når det er gått ca en mnd kan man gå til dyrlegen og ta ultralyd, og få bekreftet at tispa er drektig, evt kan man litt senere ta rønken for å få en pekepinn på hvor mange valper der er.

Fødsel         De går drektige ca 63 dager+-, det har stemt nesten på dagen hos oss alle gangene, se mer om hundefødsel i teksten under.

For til tispa:  Så snart en har fått konstatert at tispa er drektig, er det viktig å gi henne et næringsrikt for, helst spesialtilpasset til drektige tisper, kjøp det hos veterinæren eller i en dyrebutikk. Hvis tispa ikke får nok næringsrik mat kan hun få slappe eller dødfødte valper.

Morsjon        Tispa skal ha vanlig morsjon frem til etpar uker før fødsel, når hun begynner å bli stor og peser, kan man ta kortere turer, og slakere bakker.

Die:              Valpene starter diingen med en gang de er født, og trenger ikke noen annen føde før rundt 3-4 ukers alder

Bevegelse    De krabber rundt og kommer seg frem til "matfatet" på egenhånd

Syn:              Åpner øynene rundt 2 ukers alder, på samme tid begynner de å reise seg, og komme seg litt mer rundt omkring

Gå/løpe        Rundt 2-3 ukers alder

Mat:              De skal ha valpefor fra rundt 3,5 ukers alder. La foret ligge i bløt rundt ca en time før du gir det til valpene. Kjøp foret i en dyrebutikk, evt hos veterinæren, så er du sikker på at det er næringsrikt nok. Etter hvert kan det evt blandes med foret en kjøper i butikken. Begynn med å gi dem for en gang om dagen, og øk gjerne til 2-3 ganger mot 2 måneders alder. 

Drikke:          Når de får fast føde, skal de også ha vann. Ha gjerne en stor lav vannskål uten høye kanter stående, og se til at der er vann der hele tiden, og fyll på nytt vann hver dag. Min erfaring er at de først begynner å drikke litt etter hvert

Selvstendighet: Valpene er klar til å "forlate redet" når de er 8 uker gamle. Annonser de gjerne i god tid før det, og hold kontakt med kjøper, så man får en god dialog og blir trygg på at valpene får et godt hjem.

Hjelp/fødsel:  Ha gjerne tlfnr til veterinær/døgnåpen vakttlf klar dersom det skulle dukke opp spm undervegs

 

Foruten om selve fødselen da. Den beste måten en kan forberede seg på, er å lage til plassen der den skal føde i god tid, ha den gjerne klar 1-2 uker før, sånn at hunden blir vant med plassen, og klarer å finne seg til rette der. Ha noen lune, myke tepper der som hun kan ligge på frem til fødselen. "Valpekassen" må være stor nok til at tispa kan strekke seg ut i alle retninger. Jeg har brukt en vanlig lekegrind, 1x1 meter, som jeg har tatt vekk noen av spilene på for åpning. Jeg har enten brukt en vanlig kantbeskytter rundt lekegrinda, eller laget en myk kant til å sette rundt på egenhånd. Man må ha en kant rundt, sånn at valpene ikke faller ut, samt at det blir lunt. Ha aviser og gjerne en matte i bunn. Disse skifter man ut etter hvert. De største tisselaknene som man får kjøpt på apoteket er også fine å legge i bunn, også etter at valpene er født.

 

 

 

Siden vi ikke var helt sikre på hvilken dag paringen hadde skjedd var vi litt usikre på når valpene ville komme. Vi så tydelige tegn på at noe var på gang, men det var litt vanskelig å vite om hun hadde press-rier eller bare peste. For hun begynte med korte peseperioder rundt ca 3-8 dager før. Etter hvert varte pesingen lenger og lenger, og natten før peste hun nesten hele natten. Om morgenen den dagen valpene kom ville hun ut i hagen og grave. Hadde lest om graving, men denne gangen var det det tydeligste tegnet på at det var rett før. Døren ut til hagen var åpen og hun fortsatte å ville grave utover dagen. Jeg passet på å se etter at hun ikke hadde lagt ifra seg noen valper, og viste henne bort til grinda, og ca kl 18.30 samme dag kom den første valpen. De første gangene fødte hun om natten når jeg delvis sov, mens de to andre gangene når hun var eldre var jeg med som "fødselses-assistent", og hjalp litt til med å få hull på posene, og riste litt i valpene for å kvikne dem til. Annet, som for eksempel navlestrengen ordnet hun selv, den faller av av seg selv etter etpar dager.

 

 

Bruk gjerne presenning på gulvet, og et teppe eller en gardin over grinda for å gjøre den "huleaktig", gaffateip kommer også godt med.

 

 

Når valpene er blitt rundt 4-5 uker kan de med fordel være ute litt. Jeg har alltid hatt valper om våren, sommeren, og det siste kullet hadde jeg ute hele dagen, og tok de inn igjen om kvelden. Jeg hadde et isolert hundehus til dem, og satte peisgitter rundt hagen sånn at de ikke kom seg utenfor.

 

#hund #familiehund #valper #hverdag  #familie #kjæledyr #side2 #blogg

 

Lykke til!

 

 

 

7 kommentarer

due

07.10.2017 kl.16:36

Nydelige valper :) Hvilke rase er dette?

lejora45

07.10.2017 kl.16:39

due: Hei! De er Border Collie blanding, med bla Engelsk Setter

Elisabeth

07.10.2017 kl.17:30

Flott blogg, er selv oppdretter - vært det i 15år ca og jobber på dyreklinikk :)

lejora45

07.10.2017 kl.18:21

Elisabeth: Å høres kjekt ut, kjekt med hund :-)

lejora45

07.10.2017 kl.20:04

Elisabeth: Kjekt du liker bloggen :-)

Toril

07.10.2017 kl.19:12

Det var kjempeinteressant å lese :) Siden jeg er abyssineroppdretter kan jeg det som skjer under løpetiden, under drektigheten og ved kattungefødsel :)

Tusen takk for at du delte innlegget ditt :)

Hilsen Toril

lejora45

07.10.2017 kl.20:08

Toril: Tusen takk! Kjekt at du liker innlegget! :-)

Skriv en ny kommentar

lejora45

lejora45

48, Stavanger

Kvinne 45. Kommer til å skrive litt om hverdagsliv, og tanker og refleksjoner jeg gjør meg om forskjellige saker og ting som opptar meg. Akkurat nå for tiden dreier det seg mye om hund, siden hunden vår nettopp har fått et nytt valpekull, ellers blir det litt om trening, kosthold, og interiør.

Kategorier

Arkiv